top of page

Arvskifte

När någon dör innebär det ofta att arvet efter den avlidne ska fördelas. Ägodelar och tillgångar som personen har lämnat efter sig ska skiftas så att de istället ägs av arvtagarna. Processen vid ett arvskifte kan vara påfrestande, både känslomässigt och juridiskt. Då kan det kännas skönt att ta hjälp av en jurist.

Vad är ett arvskifte?

Ett arvskifte är ett skriftligt avtal mellan dödsbodelägarna som visar hur tillgångarna efter den avlidne ska fördelas. När arvtagarna har godkänt arvskiftet ska det verkställas, vilket innebär att tillgångarna förs över från dödsboet till arvtagarna. Arvskiftet är det sista steget i dödsboavvecklingen och är ett bevis på att dödsboet är avslutat.


När måste ett arvskifte göras?

Ett arvskifte måste göras så fort det finns fler än en dödsbodelägare. Om det endast finns en dödsbodelägare räcker det med en bouppteckning, eftersom alla tillgångar då övergår till denne.


Arvskifte steg för steg:
  1. Dödsboets skulder och kostnader betalas.

  2. Bodelning görs om den avlidne var gift eller sambo.

  3. Dödsbodelägarna bestämmer hur tillgångarna ska fördelas.

  4. En arvskifteshandling upprättas och skrivs under om alla är överens.

  5. Tillgångarna fördelas.


Skriva en arvskifteshandling

Om dödsbodelägarna är överens om hur allt ska fördelas, skrivs en arvskifteshandling, även kallat arvskiftesavtal. I arvskiftesavtalet har arvtagarna full avtalsfrihet och kan, om de så önskar, frångå lagens icke-tvingande bestämmelser. Det viktigaste är att alla dödsbodelägare är överens. Om enighet inte kan nås får man vända sig till tingsrätten för hjälp.


En arvskifteshandling bör innehålla:

  • En beskrivning av vad som hänt sedan dödsfallet

  • Information om vem som har hanterat dödsboet och betalat räkningar

  • Eventuella utlägg för dödsboets räkning som ska ersättas

  • Information om bouppteckningen

  • Hur arvet ska fördelas

  • Förskott på arv som ska beaktas från någons arvslott


Det kan även vara bra att inkludera vad som händer efter arvskiftet, som vem som ska deklarera, vem som ansvarar för att betala eventuell skatt och hur mycket som avsätts för dödsboets kommande kostnader.


Varför ta hjälp med arvskiftet?

Att anlita en jurist vid arvskifte säkerställer att alla juridiska och ekonomiska aspekter beaktas och uttrycks korrekt i arvskifteshandlingen. Detta minskar risken för framtida konflikter och problem.


Vad händer om man inte är överens?

Innan arvskiftet kan verkställas måste alla dödsbodelägare vara eniga om hur arvet ska fördelas. Om det uppstår oenighet kan man ansöka hos tingsrätten om att en skiftesman ska förordnas för att hjälpa till med fördelningen.


Vad kostar ett arvskifte?

Kontakta oss för en prisuppskattning för ditt specifika ärende. Vi erbjuder ett inledande möte där vi går igenom din juridiska situation och uppskattar pris och tidsåtgång. Vid detta möte sätter vi även upp en gemensam plan för hur vi går vidare.


Boka möte med en jurist

Boka ett möte med oss på JuridikJuristen för att få vägledning genom arvskiftesprocessen. Våra jurister står redo att hjälpa dig att genomföra ett smidigt och rättssäkert arvskifte.

Läs mer om

Mer om  -

Arvskifte

Ekonomisk familjerätt

Mobil/WhatsApp: +46 762 89 59 39 | E-post: niko@dinjur.se

Postadress: Adelgatan 21, 211 22 Malmö | Orgnr: 559392-7584

Bankgiro: 166-6429 | Swish: 123 236 76 96

Östermalmstorg 1, 114 42 Stockholm
Odinsgatan 13, 411 03 Göteborg

Östra Storgatan 33 A, 553 21 Jönköping
Storgatan 82 A, 352 27 Växjö
Adelgatan 21, 211 22 Malmö

© 2025 JURIDIK JURISTEN I SVERIGE AB

bottom of page