Målsägandebiträde
Om du har utsatts för ett brott har du ofta rätt till ett målsägandebiträde, som är en advokat eller jurist. Målsägandebiträdet tillvaratar dina intressen och rättigheter under förundersökningen och vid en eventuell huvudförhandling. De stöttar dig genom hela processen, hjälper till med bevisning, rättsliga överväganden och att begära skadestånd. Att ha ett målsägandebiträde innebär ingen kostnad för dig som målsägande.

Hur begär jag ett målsägandebiträde?
Under förundersökningen kan åklagare eller polis via domstol begära att ett målsägandebiträde förordnas. Det är domstolen som avgör om du får ett målsägandebiträde och försöker i möjligaste mån förordna den advokat eller jurist du själv önskar. Begär alltid ett målsägandebiträde vid första kontakt med polis om du utsatts för ett allvarligt brott.
Du har rätt att få ett målsägandebiträde vid:
• Sexualbrott
• Brott mot liv och hälsa (exempelvis mordförsök, misshandel)
• Brott mot frid och frihet (exempelvis olaga hot, olaga frihetsberövande)
• Rån och grovt rån
Om du inte kan få ett målsägandebiträde
Stödperson istället för biträde: Om brottsoffret inte har rätt till ett målsägandebiträde finns möjligheten att få en stödperson från en ideell organisation.
Privat målsägandebiträde: Om du inte beviljas ett målsägandebiträde har du alltid rätt att anlita ett privat. Du kan även boka in ett möte med en av våra jurister enbart för rådgivning.
Rätt att byta målsägandebiträde
Domstolen avgör om du har rätt att byta målsägandebiträde. Kontakta den jurist du önskar byta till för att säkerställa att denne har möjlighet att ta uppdraget. Skriv sedan till tingsrätten och redogör för varför du är missnöjd och önskar byta. Domstolen kan dock neka bytet.
Målsägandebiträde när brottsoffret är barn
Vid brott där brottsoffret är barn handläggs dessa ärenden av polis och åklagare med särskild utbildning och erfarenhet. Barnen får stöd och hjälp av myndigheter som samarbetar i något som benämns Barnahus, där polis, åklagare, läkare och socialsekreterare arbetar tillsammans för barnets bästa. JuridikJuristen innehar erfarenhet av att stödja målsäganden som är barn.
Målsägandebiträdet kan hjälpa dig med:
Skadestånd: Vid fällande dom i brottmål kan du ha rätt till skadestånd. Målsägandebiträdet hjälper dig med att beräkna och lägga fram kraven under domstolsförhandlingen. Vid utebliven betalning kan du få hjälp av kronofogdemyndigheten eller brottsoffermyndigheten.
Vad kan du få ersättning för?
• Skadade kläder
• Stulna eller skadade föremål
• Sjukhus- och sjukvårdskostnader
• Samtalsterapi
• Förlust av inkomst
Sveda och värk: Ersättning för personliga psykiska och fysiska besvär under sjukdomstiden.
Kränkningsersättning: Vid kränkning av personlig integritet kan du ha rätt till kränkningsersättning beroende på brottets allvar.
Göra en polisanmälan med stöd av ett målsägandebiträde
Att bli utsatt för brott kan vara oerhört traumatiskt. Du kan kontakta en advokat innan du gör en polisanmälan. Vi erbjuder alltid en inledande kostnadsfri kontakt om du har frågor om att göra en polisanmälan eller om du redan har gjort en och har frågor om målsägandebiträde.
Överprövning kan begäras av målsägandebiträdet
Om en förundersökning läggs ned kan en erfaren jurist granska materialet för att avgöra om beslutet var motiverat. Vid behov kan ombudet tillsammans med dig begära en överprövning av nedläggningsbeslutet, vilket kan leda till att förundersökningen återupptas och åtal väcks.
Målsägandebiträdet kan biträda åtalet
Vid brott som faller under allmänt åtal har målsägande en subsidiär åtalsrätt. Detta innebär att målsägandebiträdet kan biträda åklagarens åtal och åberopa egen bevisning och plädera i påföljdsdelen.
Målsägandebiträde i hovrätten
Förordnandet som målsägandebiträde upphör när tiden för att överklaga tingsrättens dom löpt ut. I vissa fall kan målsägandebiträde förordnas på nytt i hovrätten. Detta beror på omständigheterna, brottets karaktär och målsägandens behov av stöd i den fortsatta processen.